Näin haet opintotukea

 
 1. Hae opintotukea verkossa. Kirjaudu asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne verkossa.
 3. Asiointipalvelusta näet, onko hakemuksesi ratkaistu ja paljonko tukea saat.
 4. Saat Kelasta kirjallisen päätöksen opintotuesta. Jos olet alaikäinen, Kela lähettää päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.
 5. Jos asut ja opiskelet Suomessa, selvitä, voitko saada yleistä asumistukea. Sitä on haettava erikseen.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotukihakemuksen ja postittaa sen liitteineen Kelaan tai tuoda ne omaan oppilaitokseesi tai mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen.

 • Jos opiskelet toisella asteella tai aikuisten perusopetuksessa, täytä ammatillisten oppilaitosten, lukioiden ja kansanopistojen opiskelijoiden opintotukihakemus (OT 1).
 • Jos opiskelet korkeakoulussa, täytä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden opintotukihakemus (OT 2).
 • Jos suoritat tutkintosi ulkomailla, täytä ulkomailla tutkintoa suorittavien opintotukihakemus (OT 3). 
 • Jos muutat, tee pysyvä tai tilapäinen muuttoilmoitus osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.
 • Jos olet alle 18-vuotias, voit itse hakea opintotukea tai sen voi tehdä huoltajasi. Voitte myös tehdä ja allekirjoittaa hakemuksen yhdessä. Huoltaja ei voi kuitenkaan tehdä opiskelijan puolesta verkkohakemusta Kelan asiointipalvelussa. Vaikka olet alaikäinen, saatat saada omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, joilla pääset kirjautumaan asiointipalveluun. Sovi asiasta huoltajasi sekä pankin tai puhelinoperaattorin kanssa.
 • Jos haet aikuiskoulutustukeen liittyvää opintolainan valtiontakausta, täytä lomake Aikuiskoulutustukeen liittyvän opintolainan valtiontakaushakemus (OT 12). Toimita opintotukihakemuksesi mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen tai asiointipisteeseen tai aikuiskoulutustukihakemuksen liitteenä Työllisyysrahastoon.
 • Jos asut vakinaisesti Ahvenanmaalla, hae opintotukea Ålands arbetskrafts och studieservicemyndighetiltä.

Jos olet korkeakouluopiskelija ja saat opintorahaa, saat automaattisesti myös opintolainan valtiontakauksen. Jos opiskelet toisella asteella tai aikuisten perusopetuksessa, hae lainatakausta samalla, kun haet opintorahaa. Kun olet saanut lainatakauksen, sinun pitää vielä hakea opintolainaa valitsemastasi pankista.

Hakuaika ja liitteet

Hae opintotukea sitten, kun olet varmistanut opiskelupaikkasi. Kela saa opiskelupaikan vastaanottotiedot kotimaisista yliopistoista, ammattikorkeakouluista sekä yhteisvalinnassa mukana olevista ammatillisista oppilaitoksista ja lukioista. Jos opiskelet jossakin näistä, opintotukea kannattaa hakea vasta sitten, kun opiskelupaikkasi näkyy verkkohakemuksessa pohjatietona. Hakemuksen tekeminen on silloin helpompaa ja saat päätöksen nopeammin. Voit kuitenkin hakea opintotukea, vaikka opiskelupaikkasi ei näkyisi verkkohakemuksessa.

Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Voit kuitenkin täydentää hakemustasi myöhemmin esimerkiksi liitteillä.

Jos opintotukihakemukseen tarvitaan liitteitä, saat siitä tiedon asiointipalvelusta. Tarvittavat liitteet on myös ilmoitettu paperilomakkeessa. Opintotukihakemukseen ei yleensä tarvita liitteitä.

Esimerkki

Opiskelija haluaa nostaa opintotukea syyskuusta alkaen. Hänen hakemuksensa on oltava perillä oppilaitoksessa tai Kelassa viimeistään 30.9. Jos opiskelija postittaa hakemuksensa 30.9., mutta se on perillä vasta 1.10., opintotuki voidaan myöntää vasta lokakuusta alkaen.

Hae opintotuki kerralla koko opiskeluajalle. Silloin tuen maksaminen jatkuu automaattisesti esimerkiksi kesätauon jälkeen.

Jos olet hakenut etuutta, joka estää opintotuen saamisen, odota ensin, että saat päätöksen siitä. Jos hakemuksesi hylätään, voit saada opintotukea sen kuukauden alusta alkaen, jonka aikana hait estävää etuutta. Hae opintotukea heti, kun olet saanut hylkäävän päätöksen estävästä etuudesta, ja viimeistään seuraavan 6 kuukauden aikana.

Ilmoita muutoksista

Muista ilmoittaa Kelaan olosuhteidesi muutoksista, jotta etuus voidaan maksaa sinulle oikein. Maksuun vaikuttavat esimerkiksi opintojen keskeyttäminen, muutto vanhemman luota tai luokse tai muun etuuden tai tuen saaminen. Ilmoituksen voit tehdä asiointipalvelussa, puhelimitse tai palvelupisteessä.

Lue lisää