Observera ändring som rör rehabiliteringspenning vid Taito-rehabilitering | FPAGå till innehållet
Pressmeddeleande

Observera ändring som rör rehabiliteringspenning vid Taito-rehabilitering

Publicerad 29.1.2024

Lagen innehåller bestämmelser om betalningen av rehabiliteringspenning för så kallade flexibla dagar. FPA har nu fastställt att även yrkesinriktad Taito-rehabilitering kan omfatta flexibla dagar för vilka rehabiliteringspenning kan betalas.

Rehabiliteringspenning för flexibla dagar

Rehabiliteringspenning betalas för så kallade flexibla dagar endast i de situationer som anges i lagen. FPA har utrett och fastställt att det är möjligt att tillämpa lagens bestämmelser om flexibla dagar också i fråga om Taito-rehabilitering.

Vad menas med flexibla dagar?

Användningen av flexibla dagar hänför sig till en situation där en klient inte kan delta i rehabilitering fem dagar i veckan, antingen på grund av en väsentlig försämring av arbets- eller studieförmågan och förvärvsmöjligheterna (yrkesinriktad rehabilitering) eller en väsentlig försämring av funktionsförmågan (yrkesinriktad rehabilitering för unga). Rehabiliteringspenning betalas för flexibla dagar om klienten deltar i yrkesinriktad rehabilitering som ordnas av FPA och rehabiliteringen genomförs minst tre dagar i veckan.  Dessutom krävs det att klienten under de flexibla dagarna är förhindrad att arbeta och att FPA har fastställt en möjlighet till flexibla dagar i samband med rehabiliteringstjänsten i fråga. Om orsaken till att klienten inte deltar i rehabiliteringen är arbete eller studier, är det inte fråga om sådana flexibla dagar för vilka rehabiliteringspenning kan betalas.

Enligt servicebeskrivningen för Taito-rehabilitering ska klientens arbetspraktik omfatta 50–70 dygn, och den ska i sin helhet genomföras inom 3,5 månader från det att den inleddes. Serviceproducenten har således också möjlighet att ordna arbetspraktiken så att den genomförs under 3–4 dagar i veckan, varvid rehabiliteringspenning kan betalas också för flexibla dagar förutsatt att de ovannämnda villkoren uppfylls.

Den grupperiod som ingår i den inledande perioden av Taito-rehabilitering ska genomföras i perioder på 4 dygn + 4 dygn + 4 dygn, och dagarna mellan rehabiliteringsperioderna räknas inte som flexibla dagar.

Flexibla dagar är fortfarande möjliga också vid sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering.

Anvisningar om deltagarintyg

Serviceproducenten antecknar i deltagarintyget orsakerna till att flexibla dagar används under den arbetspraktik som ingår i Taito-rehabilitering eller i samband med sysselsättningsfrämjande yrkesinriktad rehabilitering. FPA har uppdaterat anvisningen om deltagarintyg så att den stämmer överens med det ovan angivna.

Senast ändrad 29.1.2024