Reseptimerkinnän eli erillisselvityksen kirjaaminen helpottuu | KelaSiirry sisältöön
Tiedote

Reseptimerkinnän eli erillisselvityksen kirjaaminen helpottuu

Julkaistu 19.4.2022

Potilastietojärjestelmien käyttöönotoille on annettu lisäaikaa 30.9.2023 asti.
Lue asiaa koskeva tiedote (kanta.fi).

Kansallisen lääkityslistan ensimmäinen toteutuskokonaisuus otetaan käyttöön 1.5.2022. Tämä tuo muutoksia muun muassa reseptimerkinnällä eli erillisselvityksellä korvattavien lääkkeiden määräämiseen ja toimittamiseen (ks. Apteekkitiedote 2/2022).

Reseptimerkinnän kirjaaminen helpottuu, kun potilastietojärjestelmät ottavat käyttöön vuoden 2022 aikana Lääketietokannan uuden version ja rakenteiset erillisselvitystiedot.

Lääketietokannan uuden version käyttöönoton jälkeen potilastietojärjestelmät toimivat seuraavasti:

  • Järjestelmä tarjoaa lääkkeen määrääjälle valittavaksi reseptin Erillisselvitys-kohtaan kyseessä olevaan valmisteeseen liittyvät erillisselvitystekstit ja lisäksi myös vaihtoehdon ’ei erillisselvitystä’.
  • Kun lääkkeen määrääjä valitsee erillisselvitystekstin, järjestelmä näyttää kyseisen erillisselvityksen lääketieteelliset edellytykset ja tarjoaa lisäksi linkit Kelan verkkosivuille.
  • Lääkkeen määrääjän on tarkistettava, että lääketieteelliset edellytykset täyttyvät kyseisen potilaan kohdalla ja annettava tästä erillinen vakuutus.
  • Kun lääkkeen määrääjä on antanut vakuutuksen, järjestelmä vie erillisselvityksen reseptille.
  • Jos reseptimerkintään liittyy päivämäärä, järjestelmä ohjaa lääkkeen määrääjää antamaan päivämäärän.

Rakenteinen annostus, biologisen lääkkeen määrääminen ja rakenteinen erillisselvitys -koulutus pidettiin webinaarina 19.1.2022. Koulutus ja vastaukset koulutuksessa esitettyihin kysymyksiin löytyvät Kanta.fin terveydenhuollon koulutukset -sivustolta.

Katso valmistekohtaiset reseptimerkinnät ja korvaamisen edellytykset

Sivu päivitetty 20.4.2022