Vammaisten tulkkauspalvelun välitysjärjestelmä

Tulkkauspalvelun välitysjärjestelmä (VATU-järjestelmä) on asiakkaiden tulkkaustilausten välitykseen käytettävä järjestelmä.

Tulkkauspalveluiden välitysjärjestelmään kirjaudut Katso-tunnisteella. Katso-tunniste on Verohallinnon ja Kelan yhteinen maksuton yritysten tunnistepalvelu. Tulkkauspalvelun välitysjärjestelmässä käsiteltävät tiedot sekä välitysjärjestelmän toiminnan luonne edellyttävät käyttäjien riittävän vahvaa tunnistamista, mikä onnistuu Katso-tunnisteella. Ennen välitysjärjestelmän käyttöä käyttäjien Katso-tunniste on ilmoitettava Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen ja käyttäjän on saatava vahvistusviesti tunnisteen aktivoimisesta järjestelmässä. Ohje Katsotunniste (pdf, 45 kt)..

Välitysjärjestelmä on suomenkielinen.

Alla olevasta linkistä pääset kirjautumaan tulkkauspalvelun välitysjärjestelmään.

Selainsuositukset

Tulkkauspalvelun välitysjärjestelmä toimii kaikilla yleisimmin käytetyillä selainohjelmilla. Sivujen yleisen toimivuuden vuoksi uusimpien selainversioiden käyttöä suositellaan. Parhaiten välitysjärjestelmä toimii seuraavilla selaimilla:

  • Internet Explorer 9.0, Internet Explorer 10.0
  • Mozilla Firefox (toimii parhaiten uusimmilla versioilla)
  • Google Chrome (toimii parhaiten uusimmilla versioilla)

Miten voit tarkistaa ja päivittää selaimesi?

Näet käyttämäsi selaimen version selainohjelmasi komentoriviltä kohdasta Help/Ohje-About/Tietoja... Käyttöjärjestelmän ja selainohjelman päivittäminen on tärkeää tietoturvan kannalta. Selaimen päivitys onnistuu selainvalmistajan internet-sivustojen kautta.

Välitysjärjestelmän selainasetukset

Ennen kuin käytät tulkkauspalvelun välitysjärjestelmää ensimmäisen kerran kyseiseltä tietokoneelta, varmista seuraavat asetukset:

Flash-laajennus

Välitysjärjestelmässä on osia, joiden käyttäminen edellyttää selaimelta flash-laajennusta. Välitysjärjestelmän etusivu tarkistaa, onko selaimessa Flash-laajennus ja huomauttaa, jos se puuttuu tai on liian vanha. Tässä tapauksessa toimi ohjeiden mukaisesti ja lataa laajennus koneelle Internetistä. Flash-laajennuksen voi ladata myös osoitteesta www.adobe.com. Mikäli käyttöoikeutesi eivät salli laajennuksen asennusta, ota yhteyttä oman organisaatiosi mikrotukeen/IT-vastaavaan.

Ponnahdusikkunoiden (Pop-up) salliminen

Välitysjärjestelmä käyttää ponnahdusikkunoita esimerkiksi varoituksien näyttämiseen ja tämän vuoksi ne pitää sallia. Useimpien selaimien asetuksissa on mahdollista sallia ponnahdusikkunat käyttäjän sallimista osoitteista. Välitysjärjestelmän osoite tulee lisätä selaimen asetuksissa näihin osoitteisiin.

SSL-salatun yhteyden toimivuus

Välitysjärjestelmä toimii salatun Internet-yhteyden välityksellä (Internet-osoitteen alussa on etuliite https://). Joissakin organisaatioissa saatetaan käyttää välityspalvelinta (proxy), joka saattaa haitata salatun yhteyden toimintaa. Selaimen asetuksista on varmistettava, että välitysjärjestelmän sivut ladataan jokaisella käynnillä suoraan välitysjärjestelmästä eikä organisaation välityspalvelimelta. Tämä tehdään eri valmistajien selaimissa hieman eri tavoin.

Ohjeet asetuksien tekemiseksi Internet Explorer-selaimelle (Ohje, pdf, 51kt)

Tukipalvelu

Voit ottaa yhteyttä välitysjärjestelmän vikatilanteessa Vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen sähköpostilla vatu.vianselvittely (at) kela.fi.

Lisäksi voit olla puhelimitse yhteydessä välitysjärjestelmään liittyvissä kysymyksissä arkisin klo 9-16 numeroon 020 63 42 894.

Viimeksi muokattu 26.7.2017
Sivu päivitetty 19.10.2012