Omavastuu

Maksat yhteen suuntaan tehdystä matkasta 25 euron omavastuuosuuden. Kela korvaa sen ylittävät tarpeelliset matkakustannukset. Jos matkasi kustannus jää alle yhdensuuntaisen matkan omavastuun 25 euroa, maksat matkan kokonaan itse. Myös tämä matkakustannus kerryttää vuotuista omavastuuosuuttasi.

Taksimatkan korotettu omavastuu

Taksimatkan omavastuu määräytyy sen mukaan, mistä tilaat taksin. Kun tilaat taksin keskitetystä tilausnumerosta, maksat yhdensuuntaisesta matkastasi enintään 25 euroa.

Jos tilaat taksin muualta, sinun täytyy maksaa matkan koko hinta ja hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Omavastuuosuutesi yhteen suuntaan tehdystä matkasta on tällöin 50 euroa. Tämä omavastuuosuus ei kerrytä vuotuista omavastuuosuutta. Korotettu omavastuuosuus peritään, vaikka vuotuinen omavastuuosuutesi olisi täyttynyt.

Seuraa matkakaton täyttymistä

Asiontipalvelusta näet paljonko sinulle tai kuljetuspalveluntuottajalle on maksettu sinua koskevia matkakorvauksia. Lisäksi näet kuinka paljon olet kerryttänyt vuotuista omavastuuosuuttasi.

Siirry asiointipalveluun

Vuotuinen omavastuuosuus eli matkakatto

Jos sairaanhoitoon tai kuntoutukseen liittyvien matkakustannustesi omavastuut ylittävät kalenterivuoden aikana 300 euroa, Kela korvaa sinulle tämän jälkeen loppuvuoden matkat terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen kokonaan. 

Vuotuiseen omavastuuosuuteen eli matkakattoon lasketaan mukaan matkojen omavastuuosuudet ja niitä pienemmät kustannukset. Muista hakea korvausta myös omavastuuosuutta pienemmistä matkakustannuksista 6 kuukauden kuluessa matkan tekemisestä.

Jos keskitetystä tilausnumerosta tilatun taksimatkan kustannukset jäävät omavastuuta pienemmiksi, ne kirjautuvat automaattisesti vuotuiseen omavastuuosuuteesi, eikä sinun tarvitse hakea korvausta  niistä erikseen.

Kela seuraa vuotuisen omavastuuosuutesi täyttymistä. Kun se on täyttynyt, saat postitse vuosiomavastuukortin (SV 191). Kun näytät korttia, sinun ei tarvitse maksaa taksin kuljettajalle matkan omavastuuta. Vuosiomavastuun täyttymisen jälkeen tarvitset kuitenkin todistuksen taksin käyttöön.

Voit tulostaa Kelan asiointipalvelusta itsellesi väliaikaisen todistuksen vuosiomavastuun täyttymisestä heti, kun vuosiomavastuusi on vahvistettu ja vuosiomavastuukorttisi on postitettu. Voit myös ottaa kuvan asiointipalvelun näyttöruudusta, jolla väliaikainen todistus on. Tällä todistuksella tai kuvalla, voit osoittaa kuljetuspalveluntuottajalle ennen vuosiomavastuukortin saapumista, että vuotuinen omavastuuosuutesi on täyttynyt, eikä sinun tarvitse enää maksaa omavastuuosuutta. Kun saat varsinaisen vuosiomavastuukortin postitse, tulee tämä kortti ottaa käyttöön.

Ambulanssikuljetuksesta ei peritä maksua, jos vuotuinen omavastuuosuutesi on täyttynyt ja olet osoittanut sen vuosiomavastuukortilla tai väliaikaisella todistuksella.

Jos sinulta peritään matkasta omavastuu, vaikka vuosiomavastuusi olisi täyttynyt, Kela palauttaa liikaa perityt omavastuuosuudet sinulle jälkikäteen.